Opublikowano w Browary rzemieślnicze, Minibrowary
Aby sprostać naszej reputacji najbardziej innowacyjnego dostawcy systemów dla najlepszych piw na świecie, w SCHULZ uzupełniamy naszą ofertę produktów o zupełnie nowy, niestandardowy system filtracji – bez użycia ziemi okrzemkowej jako medium filtracyjnego. Straty piwa i pobór tlenu są zredukowane do absolutnego minimum, dzięki czemu system filtracyjny SCHULZ jest atrakcyjny nawet dla małych browarów.
Ciągłe dozowanie środków filtrujących (celulozy i / lub perlitu) zapewnia utrzymanie przepuszczalności świecy i elastyczność zmian na wlocie filtra. Co więcej, specjalne wkłady do filtra głębokiego sprawiają, że filtr cząstek stałych jest już niepotrzebny.
Dla produkcji powyżej 10 000 hl żywotność filtra można zwiększyć jak pokazano w przedstawionym urządzeniu – za pomocą separatora i sąsiedniego zbiornika buforowego. Modułowa konstrukcja pozwala na stopniowanie zdolności filtracji w przyrostach 15 hl/h.
Poprzez integrację pręta grzejnego w naczyniu dawkującym, ten ostatni działa również jako zbiornik CIP i sterylizacyjny dla filtra.
“Czyste” fakty:
• Filtracja wstępna bez Kieselgura
• Wydajność 15 hl/h/moduł
• Wbudowana dysza CO2 zmniejsza zużycie tlenu
• Ograniczenie strat piwa
• Elastyczność w odniesieniu do różnych warunków niefiltrowanych (piwo rzemieślnicze)
• Kompaktowa budowa
• Naczynie do dawkowania może również funkcjonować jako CIP i zbiornik sterylizacyjny dla filtra
• Nie jest potrzebny filtr cząstek stałych