Opublikowano w Browary rzemieślnicze, Wszystkie
Dziś rozpoczął się rozruch nowego browaru rzemieślniczego w Kościerzynie. Jest to kompletny, średniej wielkości browar o wybiciu warzelni 50 hl. Browar będzie posiadał 4-naczyniową warzelnię, kadzie filtracyjne, kocioł warzelny, wirówki i system ekonomicznego gotowania SchoKo 2.0.
Warzelnia będzie podgrzewana parą wodną. Jest to najnowocześniejsza technologia warzenia, o wyjątkowo niskim wydatku energetycznym.
Dodatkowym wyposażeniem warzelni są kadzie fermentacyjne, leżakownia, cylindryczne zbiorniki, stacje filtracji /ziemię okrzemkową/ i zbiorniki ciśnieniowe.
Systemy są kontrolowane przez w pełni zautomatyzowany system (Siemens S7, Braumatik).
Zimna część browaru składa się z 16 cylindrycznych zbiorników kombinowanych i 4 zbiorników ciśnieniowych; wszystkie są chłodzone i izolowane ściśle spawanymi okładzinami izolacyjnymi. Chłodzenie odbywa się za pomocą wody glikolowej, regulacją temperatury zajmuje się system automatycznego sterowania.