Opublikowano w Minibrowary
Nie każdy wie, że we Wrocławiu powstała pierwsza w Europie restauracja! Dokładniej, była to powstała w średniowieczu piwiarnia zwana Piwnicą Świdnicką. Szacuje się, że działała we Wrocławiu już od 1273 r.! Przez kilka stuleci działała nieprzerwanie w piwnicach Starego Ratusza przy wrocławskim Rynku. Jako ciekawostkę można dodać, że pierwsze rachunki za piwo pochodzące z Piwnicy Świdnickiej jakie zachowały się do dnia dzisiejszego pochodzą z 1332 r.
Ciekawostką jest fakt, że w piwiarni w XIV w. obowiązywał dość restrykcyjny regulamin: w kronikach z tego okresu pisano, że obowiązywały liczne zakazy. Między innymi zakaz przeklinania, gry w karty czy palenia tytoniu. Co więcej, klienci tej pierwszej europejskiej restauracji mieli obowiązek uiścić odpowiednią opłatę, jako kaucję na poczet ewentualnych szkód. Wiąże się z tym pewna legenda o „dzwonku bałwana”, w który uderzano trzykrotnie aby przypomnieć gościowi o uiszczeniu zapłaty za stłuczone naczynia.
W okresie przed I wojną światową wrocławska restauracja przeszła duży remont polegający na umieszczeniu w części kuchennej i oświetlenia elektrycznego. Przed II wojną światową restauracja była ogromna! Mogła pomieścić jednorazowo 700 osób plus obsługę.
II wojna światowa nie spowodowała uszkodzeń w Piwnicy Świdnickiej, jednak jej wyposażenie zostało rozgrabione, a sama restauracja zdemolowana. Do ponownego otwarcia doszło w roku 1960 po gruntownym remoncie. Ta ogromna niegdyś piwiarnia i restauracja została podzielona i utworzono w niej salę kinową, bilardową oraz wydzielono miejsce dla klubu młodzieżowego.
Koniec XX stulecia to czas kolejnych zmian i podjęcia decyzji o renowacji zabytkowego obiektu oraz przywróceniu mu pierwotnego kształtu. Remont objął również osuszanie i prace jakie okazały się niezbędne w zwalczeniu skutków powodzi tysiąclecia. Obecnie restauracja w Piwnicy Świdnickiej zajmuje obszar prawie 1700 m², na których (poza niezbędnym zapleczem kuchennym) funkcjonuje 9 sal restauracyjnych.
Teraz w piwnicy świdnickiej powstaje browar restauracyjny Kaspara Schulza, z warzelnią 10 hl i wydajnością 2500 hl. Browar będzie produkował 5 gatunków piwa, planowane otwarcie: kwiecień 2022
Trwa właśnie montaż browaru, poniżej w galerii zdjęcia z montażu.