SZKOLENIA

Oferta nasza obejmuje także organizację wyjazdów na szkolenia do browaru SCHLODERER BRÄU w malowniczym mieście Amberg na Bawarii. Kurs prowadzony jest przez współwłaściciela browaru, który jest mistrzem browarnictwa od 1976 roku a prowadzi szkolenia i uruchamia browary na całym świecie od ponad 20 lat.

Szkolenie odbywa się w języku niemieckim i angielski przygotowując przyszłych browarników do prowadzenia browaru/minibrowaru oraz do warzenia piwa według wypracowanych i sprawdzonych receptur.

PEŁEN ZAKRES SZKOLENIA OBEJMUJE:

WARZELNIA

  • urządzenia warzelnicze: automatyczne, zdalnie sterowane, ręczne;
  • procedury w przypadku zakłóceń;
  • opracowywanie receptur różnych gatunków piwa, formularze kontrolne;
  • surowce: rodzaje słodu, chmiel, frakcje śrutowania;
  • zajęcia praktyczne: przygotowanie warzelni, płukanie urządzenia, śrutowanie słodu, przygotowanie chmielu, zacieranie wstępne, zacieranie, dzielenie zacieru, klarowanie, oddzielanie wysłodzin, gotowanie brzeczki, dodawanie chmielu, pomiar brzeczki areometrem, wybicie, chłodzenie brzeczki, czyszczenie warzelni (wewnątrz i na zewnątrz);
  • prowadzenie dokumentacji: raport warki;

FERMENTOWNIA

  • zbiorniki fermentacyjne;
  • zajęcia praktyczne: nastawianie brzeczki, dodawanie drożdży, kontrola temperatury, zdjęcie pokrycia fermentacyjnego, śledzenie fermentacji, przetłaczanie, czyszczenie kadzi (wewnątrz i na zewnątrz, ręcznie i w obiegu zamkniętym);
  • prowadzenie dokumentacji: raport fermentacji;

LEŻAKOWNIA

  • zbiorniki leżakowe;
  • zajęcia praktyczne: przygotowanie do przetłaczania, czyszczenie zbiorników (wewnątrz i na zewnątrz), przygotowanie aparatów czopowych, naprężanie wstępne, przetłaczanie, ustalenie ekstraktu, ciśnienie zbiorników, temperatura, sensoryka podczas czasu leżakowania (smak, piana, kolor, klarowność), wypychanie do zbiorników wyszynkowych;
  • prowadzenie dokumentacji: raport leżakowania;

WYSZYNKOWNIA

  • zbiorniki wyszynkowe;
  • zajęcia praktyczne: czyszczenie zbiorników (wewnątrz i na zewnątrz), napełnianie wodą - wypychanie CO2, napełnianie piwem, ciśnienie;
  • prowadzenie dokumentacji: raport;

OGÓLNE

  • czystość i higiena w zakładzie;
  • chemikalia: stosowanie, stężenie, alkaicznie, kwaśne, dezynfekcja;
  • zapobieganie stratom;
  • sposoby rozwinięcia browaru;
  • sposoby napełniania butelek;
  • sposoby napełniania beczek.

Oferta SCHLODERER BRÄU obejmuje także inne usługi, m.in.: przeprowadzenie procesu warzenia na miejscu u zleceniodawcy oraz wypracowywanie receptur różnych gatunków piwa.

W przypadku wszelkich zapytań lub zainteresowania pełną ofertą firmy prosimy o wypełnienie formularza, który znajduje się w dziale KONTAKT.
Zapraszamy także do odwiedzenia strony domowej browaru restauracyjnego www.schlodererbraeu.de